Home » » 1821 8 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ DTVRip

1821 8 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ DTVRip

1821 (8 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ) DTVRip

Περιγραφή εκπομπής

Τα ντοκιμαντέρ παρουσιάζουν την καθημερινή ζωή, τις ηρωικές μάχες, αλλά και τις εμφύλιες συγκρούσεις των Ελλήνων και για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, κοιτάζει πίσω από τους μύθους, για να διηγηθεί την αληθινή ιστορία του 1821.

Η σειρά, επιδιώκει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αντίληψης για την εποχή του ’21, ερευνώντας επίσης εάν πραγματικά η Τουρκοκρατία ήταν μια άγονη ιστορική παρένθεση ή εάν οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές της κοινωνίας, οι οποίες ευνόησαν τη δημιουργία του συγχρόνου ελληνικού κράτους. Αλλαγές οι οποίες οδηγούν σε μια καταπληκτική ιστορική εξέλιξη, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις: τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το κράτος αυτό, βασίστηκε σε μία μακραίωνη πολιτισμική παράδοση με έμβλημα μία γλώσσα τόσο των αρχαίων κειμένων τόσο της εκκλησιαστικής παιδείας.

Δραματικές αναπαραστάσεις που δίνουν σάρκα και οστά στην άγνωστη καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, στις μάχες και τις άγριες συνθήκες της εποχής, μαζί με καθοριστικές στιγμές από τη δράση των πρωταγωνιστών της επανάστασης, συνδυάζονται με συναρπαστικές τρισδιάστατες εικόνες του χαμένου αυτού κόσμου και γυρίσματα σε σημαντικές τοποθεσίες της Ελλάδας, της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η σειρά δίνει στο θεατή την ευκαιρία να βιώσει τα συναρπαστικά γεγονότα που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα, να επανεξετάσει τους μύθους του αγώνα για την ελευθερία, αλλά και να εμβαθύνει στη σημασία που έχει η επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας.

Επεισόδιο 1ο: «Στη Σκιά της Μεγάλης Πύλης»
Επεισόδιο 2ο: «Μια Ιδέα Γεννιέται»
Επεισόδιο 3ο: «Η Εξέγερση»
Επεισόδιο 4ο: «Το Φράκο και η Φουστανέλα»
Επεισόδιο 5ο: «Η Επιλογή του Βύρωνα»
Επεισόδιο 6ο: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»
Επεισόδιο 7ο: «Προς την Απελευθέρωση»
Επεισόδιο 8ο: «Ο Εθνικός Μύθος»

Επεισόδιο 1ο. «Στη Σκιά της Μεγάλης Πύλης»
Στη σημερινή εποχή δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η περίοδος της Τουρκοκρατίας δεν ήταν παρά μια παρένθεση στην ελληνική ιστορία και ότι τίποτα ουσιαστικά δεν άλλαξε σε 400 χρόνια.
Όμως στην πραγματικότητα, σε αυτήν την περίοδο, συντελούνται σημαντικές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα, στην κοινωνία, την οικονομική ζωή, τη δημογραφία, εξελίξεις που επηρέασαν όχι μόνο την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821 αλλά ακόμη και την Ελλάδα του σήμερα.
Η σειρά ξεκινάει σκιαγραφώντας τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της ζωής των ελληνόφωνων χριστιανών μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: υποδούλωση και καταπίεση, αυτονομία και οικονομική ευημερία, ελευθερία στην θρησκεία και την παιδεία, προσδοκίες αλλά και αναρχία,, αβεβαιότητα για το μέλλον.

Επεισόδιο 2ο. «Μια Ιδέα Γεννιέται»
Σε ηλικία 15 ετών ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έρχεται στην Καρύταινα για να καταταγεί στην ομάδα κλεφτών του θείου του. Η βία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
Όμως το 1806, ο Σουλτάνος διώχνει τους κλέφτες από την Πελοπόννησο και ο Κολοκοτρώνης αναγκάζεται να φύγει για τη Ζάκυνθο, που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο.
Εκεί, γνωρίζει έναν καινούργιο κόσμο και έρχεται σε επαφή με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού. Όπως γράφει στα Απομνημονεύματά του, «Πρωτήτερα τα έθνη δεν εγνωρίζοντο. Τους βασιλείς τους ενόμιζον ως θεούς της».

Επεισόδιο 3ο. «Η Εξέγερση»
Ο θρύλος λέει πως όλα ξεκίνησαν την 25η Μαρτίου στην Αγία Λαύρα. Στο μοναστήρι πάνω από τα Καλάβρυτα, ο Κολοκοτρώνης είχε συγκεντρώσει τον στρατό του. Παρόν ήταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.
Η ελληνική Επανάσταση ξέσπασε πράγματι την άνοιξη του 1821, αλλά το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι προϊόν επινόησης, που προέκυψε από την πένα του Φρανσουά Πουκεβίλ, Γάλλου προξένου στην Ελλάδα.

Επεισόδιο 4ο. «Το Φράκο και η Φουστανέλα»
Το 1821, οι επαναστατημένοι Έλληνες δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το πως θα αντικαταστήσουν την εξουσία των Τούρκων. Την επίλυση αυτού του προβλήματος θα αναλάβουν κάποιοι Έλληνες της διασποράς.
Το 1821 φθάνουν στην επαναστατημένη Ελλάδα τρεις εξέχοντες Φαναριώτες — ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Θεόδωρος Νέγρης. Οραματίζονται μια κεντρική διοίκηση κι ένα ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κράτος. Όμως οι εξεγερμένοι Έλληνες τους αντιπαθούν — και όχι μόνο για τους τρόπους και το ντύσιμό τους.

Επεισόδιο 5ο. «Η Επιλογή του Βύρωνα»
Μέχρι τις αρχές του 1822, η ελληνική Επανάσταση έχει κοστίσει τη ζωή σε 50.000 Τούρκους και Έλληνες. Πολλοί περισσότεροι έχουν οδηγηθεί στη σκλαβιά και τη φτώχεια. Το καλοκαίρι, ο τουρκικός στρατός κινείται από τη Λαμία προς την Πελοπόννησο. Είναι ο μεγαλύτερος στρατός που έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
Ο Κολοκοτρώνης, επιστρατεύει το προσωπικό του κύρος για να κινητοποιήσει τους Έλληνες. Κάνει έκκληση να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις: όποιος χριστιανός ικανός να κρατήσει όπλα δεν θα το πράξει, θα εκτελείται. Διοικώντας μια δύναμη που φθάνει τους 7.000 άντρες και με μια επιτυχημένη τακτική ανταρτοπόλεμου, ο Γέρος του Μοριά κατατροπώνει τη στρατιά του Δράμαλη στα Δερβενάκια.

Επεισόδιο 6ο. «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»
Στις αρχές της Επανάστασης, το Μεσολόγγι δεν είναι παρά ένα ψαροχώρι με 3.000 κατοίκους. Κατά τη διάρκεια του πολέμου όμως, αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία επικοινωνίας μεταξύ της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας και καταφέρνει να αντέξει σε τρεις μεγάλες τουρκικές πολιορκίες, το 1822, το 1823 και το 1825.
Όμως τον Ιανουάριο του 1826, ο αιγυπτιακός στόλος αγκυροβολεί έξω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. 135 πλοία μεταφέρουν 10.000 στρατιώτες.

Επεισόδιο 7ο. «Προς την Απελευθέρωση»
Το 1827, το μέλλον των Ελλήνων φαίνεται αβέβαιο και σκοτεινό. Για έξι χρόνια, οι Έλληνες είχαν νικήσει το στρατό του Σουλτάνου. Όμως μετά την πτώση του Μεσολογγίου και της Αθήνας, τα εδάφη που ελέγχουν οι Έλληνες περιορίζονται δραματικά.
Οι Τούρκοι συγκεντρώνουν νέες δυνάμεις για να αποτελειώσουν την Επανάσταση. Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο τουρκικός στόλος αγκυροβολεί στον κόλπο του Ναβαρίνου. Στις 20 Οκτωβρίου 1827, έξω από το λιμάνι παίρνουν θέση ο αγγλικός, ο γαλλικός και ο ρωσικός στόλος. Η εντολή από τις κυβερνήσεις τους είναι τόσο αντιφατικές που η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Ο τουρκικός στόλος παθαίνει πανωλεθρία.

Επεισόδιο 8ο. «Ο Εθνικός Μύθος»
Το 1832, το ελληνικό στέμμα δεν είναι κανένα αξιοζήλευτο έπαθλο. Αφορά τη διοίκηση μιας μικρής περιοχής, κατεστραμμένης από τον πόλεμο. Ωστόσο το Βασίλειο της Ελλάδος ασκεί μια παράξενη γοητεία στους Ευρωπαίους ηγεμόνες, καθώς ταυτίζουν την έννοια του ελληνικού έθνους με την αρχαία Ελλάδα.
Μόλις ο έφηβος Όθωνας πατάει το πόδι του στην Ελλάδα, αλλάζει το νόμισμα της χώρας. Επαναφέρει, μετά από 2000 χρόνια τη δραχμή και καταργεί τον Φοίνικα του Καποδίστρια. Δρόμοι και γειτονιές της Αθήνας παίρνουν ονόματα αρχαίων φιλοσόφων, ηρώων και τραγικών ποιητών. Οτιδήποτε μπορεί να θυμίσει αρχαία Ελλάδα, γίνεται έμβλημα του νέου Βασιλείου. Πρώτιστο μέλημα είναι επίσης να σβηστεί το οθωμανικό παρελθόν της Ελλάδας.

Επεισόδιο 9ο. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ένα αυτοτελές ντοκιμαντέρ αφιέρωμα που διηγείται σε 75 λεπτά την ιστορία του 1821.
Από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατίας έως την έκρηξη της επανάστασης και από τη δράση των πρωταγωνιστών του αγώνα έως τη δημιουργία του ελληνικού έθνους?κράτους, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το κορυφαίο γεγονός της σύγχρονης ιστορίας μας μέσα από την πυκνή αφήγηση, τις ιστορικές αναπαραστάσεις, τα τρισδιάστατα γραφικά και τα εντυπωσιακά γυρίσματα που έκαναν τη σειρά «1821» γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό.
Με αφηγητή τον ηθοποιό Μηνά Χατζησάββα, το ντοκιμαντέρ συνοψίζει τα σημαντικότερα γεγονότα της σειράς. Επικεντρώνεται στις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής επανάστασης που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και επηρεάσαν καθοριστικά την έκβαση του πολέμου, όπως η Άλωση της Τριπολιτσάς, η Σφαγή της Χίου, η Έξοδος του Μεσολογγίου και η Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Δείτε την online ΕΔΩ-Στη Σκιά της Μεγάλης Πύλης 
Δείτε την online ΕΔΩ-Μια Ιδέα Γεννιέται 
Δείτε την online ΕΔΩ-Η Εξέγερση 
Δείτε την online ΕΔΩ-Το Φράκο και η Φουστανέλα 
Δείτε την online ΕΔΩ-Η Επιλογή του Βύρωνα 
Δείτε την online ΕΔΩ-Ελεύθεροι Πολιορκημένοι 
Δείτε την online ΕΔΩ-Προς την Απελευθέρωση 
Δείτε την online ΕΔΩ-Ο Εθνικός Μύθος 
Δείτε την online ΕΔΩ-ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 

Την ταινία μπορείτε να την κατεβάσετε και μέσω torrent ΕΔΩ 

Share this article :

Post a Comment